Съвременният Тексас е построен върху петрола, а добивът му отдавна е

...
Съвременният Тексас е построен върху петрола, а добивът му отдавна е
Коментари Харесай

Тексас: Вятърна и слънчева енергия в земята на петрола

Съвременният Тексас е издигнат върху петрола, а добивът му от дълго време е източник на голяма горделивост. Но в този момент регионите, които повече от век се движат в непрекъснатия темп на петролните кули, трансформират щата в народен водач в региона на вятърната и слънчевата сила, разяснява Агенция Франс Прес.

До този непредвиден резултат доведоха цялост от фактори: удобно време (много вятър и слънце), относително евтина земя, примамливи федерални дотации за чиста сила и предпочитание да се поддържа системата за комунални услуги, която се провали трагично по време на захлаждането през 2021 година

Два окръга на юг от Далас, Наваро и Лиместоун, са знак на тази изненадваща смяна. Неразривно свързани с петролната промишленост на Тексас от края на XIX век, в този момент те са в авангарда на революцията на възобновимите енергийни източници.

Проектите за вятърна и слънчева сила " вършат окръг Наваро водещ в страната във връзка с възобновимите енергийни източници ", споделя шефът по икономическо развиване на окръга Джон Босуел.

Символичен образец за това е новият вятърен парк, открит предходната седмица от френската мултинационална енергийна компания Engie, с 88 вятърни турбини, способни да създават 300 мегавата (MW) сила.

На половин час път с кола на запад, в дребния град Абът, се намира слънчева плантация с мощ 250 MW, също издигната от Engie, която към този момент създава електрическа енергия.

Според Американската организация за чиста сила, Тексас е водач в страната по даване на чиста сила на корпоративни и промишлени купувачи - 35 % от общия брой в страната.

Щатът Охайо има към половината от броя на корпоративните и индустриалните планове на Тексас, тъкмо преди Калифорния на трето място.

" Вярно е, че когато мислим за Тексас, мислим за този доста огромен щат, където се добива петрол и газ ", сподели изпълнителният шеф на Engie Франк Демайл.

Днес Тексас продължава да зависи главно от изкопаемите горива. Към началото на тази година газът е водещ източник на сила (42% съгласно Ercot, която ръководи електрическата мрежа на щата). Въглищата остават с 11%.

Но възобновимите източници на сила заемат значимо място.

Вятърната сила към този момент обезпечава 29% от потребностите на Тексас, а слънчевата - 11%. Останалата част идва от нуклеарна и водна сила.

За съпоставяне, единствено преди две години делът напразно е бил 24%, а на слънчевата сила - по-малко от 5%.

Като се имат поради огромните вложения на Тексас и дългата му история с силата, основана на въглеродни излъчвания, специалистите не чакат скоро той да отстъпи място на възобновимите енергийни източници.

Тексас е главен снабдител на природен газ за Европа. И в този момент, споделя Демайл от Engie, " поради войната в Украйна внасяме повече газ от Съединени американски щати и особено от Тексас ".

Междувременно обаче законодателството, подкрепено от администрацията на Байдън и гласувано предходната година, може да форсира прекосяването към възобновими енергийни източници посредством обилни федерални дотации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР